Sale!

En delad värld – Göteborgshändelserna i backspegeln

200.00kr 180.00kr

USA:s president Bush kom till EU-toppmötet i Göteborg i juni 2001. Det blev demonstrationer, upplopp och skadegörelse. Poliser sköt skarpt mot aktivister.
Huvuduppgiften var att skydda president Bush, sade polischefen Håkan Jaldung

1 in stock

Description

USA:s president Bush kom till EU-toppmötet i Göteborg i juni 2001. Det blev demonstrationer, upplopp och skadegörelse. Poliser sköt skarpt mot aktivister.
Huvuduppgiften var att skydda president Bush, sade polischefen Håkan Jaldung. Men hade USA:s regering verkligen överlåtit skyddet av den amerikanske presidenten till en lokal polischef i Göteborg? Vad låg egentligen bakom de hårdaste sammandrabbningarna mellan polis och aktivister i svensk historia? Vad hände i kulisserna? Vem fattade besluten?

Hans Abrahamsson har gjort flera forskningsresor till maktens korridorer i Washington. Han har talat med ansvariga polisbefäl och aktivister. Den sista resan går till Bolivia och ett möte med den amerikanske säkerhetsofficer som skötte kontakterna med Göteborgspolisen inför president Bush besök i Göteborg.
Fram växer en bild som kopplar ihop svensk neutralitetspolitik på 50-talet med händelsen då en mustaschprydd fransman delade ut gratis Roquefortost vid WTO-mötet i Seattle 50 år senare och därmed startade den globala rättviserörelsen.

Hans Abrahamsson är docent i freds- och utvecklingsforskning på Göteborgs universitet. Han arbetade aktivt som brygga mellan regeringen och aktivisterna inför EU-toppmötet. Han är aktiv på global nivå för att förbättra dialogen mellan makthavare och nya sociala rörelser. Han har tidigare gett ut Det gyllene tillfället (2003) på Leopard förlag.

Additional information

Weight 0.588 kg