Beskrivning
Gröten är världens äldsta maträtt, ändå vet vi så lite om den. Systrarna Jana Fröberg och Vanda Lönngren har rest land och rike runt i jakt på ständigt nya grötmål. De besöker Nävgrötsakademien i Värmland, går på VM i grötkokning i Skottland och kokar lyxgröt med bagarmästaren Jan Hedh. Rotar i gamla kokböcker och far till Syrien efter sedan länge bortglömda recept.
Gröt är nödföda, barnmat, gudaspis och hipstertrend. Allmogens bästa vän och klimatsmart framtidsmat. Med stor humor och mycket hjärta äter sig grötsystrarna genom flötgröt, barngröt, paleogröt och polenta. Som de nördiga historieätare de är väjer de inte för vare sig gubbjuck eller barkgröt.
Boken innehåller över 100 grötrecept, från svårlästa anvisningar på kilskriftstavlor till 2000-talets avantgardistiska anrättningar. Vissa är svårtillagade eftersom tumlare och malawiska tofsmyggor är besvärliga att komma över, men de ger ändå en inblick i en avlägsen gastronomi.